- Uzm. Klinik Psikolog Elif Boran Saygın - Uzm.
Akıcılık Sorunları (Kekemelik ve Hızlı Bozuk Konuşma)
Akıcılık Sorunları, konuşmanın akıcılığında ve ritminde ortaya çıkan bozukluklar; uygun olmayan duraklamalar, tekrarlar ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar olarak tanımlanabilir. 3-4 yaş civarında ortaya çıkar ve genellikle ikincil davranışlar (kurtulma davranışları) eşlik eder.
Nedenleri: Kesin olarak nedenleri bilinmemekle birlikte, bir görüş, kekemeliği yapısal bir bozukluk olarak ele alırken, bir görüş öğrenilmiş bir davranış olarak tanımlamakta, bir görüş de genetik olduğunu savunmaktadır. Bir başkası da çevresel nedenlerin (Travmatik yaşantılar ve korkular, Aile içi sorunlar, Kayıp ve ayrılıklar, Hatalı anne-baba tutumları) kekemelikte önemli bir rol oynadığı görüşünü savunmaktadır. Nedeni ne olursa olsun Akıcılık Sorunları kontrol edilebilir bir problemdir.
Merkezimizde uyguladığımız haftada bir seans ve 12-16 haftalık terapi proğramı ile Akıcılık Sorunları kontrol altına alınmaktadır. Terapilere aile desteği başarı oranını arttırmaktadır.
Ses Terapisi
Ses kısılması, kalınlaşması, ses çatallaşması, tremor vb için uygulanır.
Nedenleri;
Etiyolojik bağlantılar: Ses teli nodülü, kist, polip, reinke ödemi, paralizi, larenjit, granülom, papillom, sulkus vokalis, reflü vb.
Yanlış kullanım: Bağırma yüksek sesle konuşma, sık boğaz temizleme ve öksürme.
Alkol kullanımı: Alkol midede asit salgısını arttırarak reflüye neden olur.
Ses terapileri 6-8 haftada bitirilmektedir. Terapilere aile desteği başarı oranını arttırmaktadır.
Artikülasyon Terapisi:
Çocuğun yaşına uygun çıkarabileceği sesleri çıkaramaması (/r/ yerine /y/ ) veya yanlış çıkarmasıdır (/r/ sesini daha gırtlaksıl çıkarması gibi).
Eğer varsa oral-motor yapılardaki sorunlar ve zayıflıklar giderildikten sonra terapiye başlanır. Terapinin süresi, sorunlu seslerin sayısı, oral-motor yapıların durumu ve aile desteğine bağlı olarak değişmektedir.